21 Mayıs Dünya Süt Günü
Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs tarihi "Dünya Süt Günü" olarak kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında bütün üye ülkelerde kutlanması kararı aldığı "Dünya Süt Günü", 1991 yılında ülkemizde de kabul edildi. 21 Mayıs Dünya Süt Günü'nün içinde bulunduğu 21 - 28 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta da ‘Süt Haftası' olarak kutlanmaktadır.
Yeterli ve dengeli beslenme için çocuk, ergen, gebe, emzikli ile menopoz sonrası kadınların günde 3-4, yetişkinlerin günde 2 su bardağı süt veya süt ürünleri tüketmeleri gerekmektedir.
Geleneksel olarak kalsiyum deposu olarak kabul edilen süt aynı zamanda A vitamini, D vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B9 vitamini, B6 ve B12 vitaminleri içermektedir. Süt genel olarak kemikleri güçlendirmek ve kemik gelişimine yardımcı olması için tüketilse de bunun dışında antioksidan etkisi, sindirime yardımcı olması, gut hastalığı riskini düşürmesi gibi diğer faydaları da bulunmaktadır.
Sütte Bulunan Vitaminler
100 gram tam yağlı inek sütünde;
- 102 IU A vitamini (Gİ %2’si)
- 40 IU D vitamini (Gİ %10’u)
- B1 vitamini/Tiamin (Gİ %3’ü)
- 0.2 mg B2 vitamini/Riboflavin (Gİ %11’i)
- 0.1 mg B3 vitamini/Niasin (Gİ %1’i)
- B6 vitamini (Gİ %2’si)
- 5.0 mcg B9 vitamini/Folat (Gİ %1’i)
- 0.4 mcg B12 vitamini (Gİ %7’si)
- 0.4 mg B5 vitamini/Pantotenik asit (Gİ %4’ü) bulunur.
*Gİ= Günlük ihtiyaç. 2000 kalorilik bir beslenme programında, yetişkinler tarafından 1 günde alınması önerilen miktar. Günlük miktarlar kişinin sağlık koşullarına ve yaşına göre değişiklik gösterebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder